Olen Arabiemiraateissa asuva kestävyysurheilija, jolle omien rajojen hakeminen ja niiden testaaminen on elämän punainen lanka. Juoksu on yksi ehdottomasti tärkein niistä.

Intohimona on myös korkeiden vuorten kiipeäminen ja tähän mennessä olen kiivennyt katsomaan maailmaa mm. Mt.Everestin, Lhotsen ja Manaslun huipulta.


sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Kisaraportti Dubai Maraton 2015


Se meni nyt rikki! Meinaan MM- kisojen maratonin tulosraja mitä olin lähtenyt hakemaan. Jeee J  Ensimmäisenä haluaisin kiittää jänistäni Aki Nummelaa. Ilman Akin apua raja olisi voinut olla paljon vaikeammin tavoitettavissa. Maraton  on huomattavasti helpompi juosta jos on toinen juoksija samassa vauhdissa mukana. Nyt olisin juossut koko kisan yksin jos Akia ei olisi  vauhdittajana ollut.

Juna Pekingiin...
Valmistautuminen kisaan sujui hyvin. Tankkaus ja muut valmistelut ”perinteitä noudattaen ” ja mieli oli yllättävän rauhallinen ennen starttia. Mutta startti ei sujunutkaan ihan sillain miten pitäisi!

Ei päästy eliitin starttiin koska minulla ei ole tarpeeksi näyttöä siihen. Naisten eliitissä oli varmaan mukana 30 juoksijaa, kaikki alle 2.30 menijöitä eli en sinne olisi kuulunutkaan. Yritin kyllä saada eliitin lähtö paikkaa koska silloin kaikki lähtö valmistelut on helpompaa ja turha stressaaminen jää pois. Painotin myös että MM-kisa raja on haussa, mutta turhaan.
  
Eli startattiin "massan" mukana. Massan kokoontumisalue oli viralliselta lähtöviivalta (ajanotto matolta) n. 40m taaempana. Kun lähtölaukaus pamahti meidän edessä oli edelleen naru vedettynä ja henkilökunta yritti pitää juoksijoita vielä paikoillaan.
Siinä meinasi tulla pieni paniikki kun kaikki alkoi takaa painaa päälle ja osa jo pääsikin lähtemään narun alitse. Tilanne oli aivan kaoottinen koska kukaan EI tiennyt koska meidän lähtö on ja tästä viivytyksettä EI oltu ilmoitettu ennakkoon mitään tai että kukaan järjestysmiehistä ei tiennyt koska lähtö on.

Itse tiesin että virallinen aika (tässä tapauksessa MM-kisojen tulosraja) tulee paukusta eikä chipistä.
Saatiin (tai meidät runnottiin ) Akin kanssa itsemme naruista läpi ja lähdettiin matkaan n.45s. eliitin jälkeen + 40m starttiviivasta. Eka 5km menikin sitten pieni paniikki päällä koska pelkäsin että meidät hylätään…onneksi sain tilanteen mielessä lopulta hallintaan ja Aki piti vauhdin onneksi hyvin tasaisena huolimatta alun kaaoksesta.

Reitti on todella tasainen ja vain kokonaiset 4 käännöstä koko reitillä. Kisa juostaan Beach Road:lla jossa itse harjoittelen paljon. Reitin varrella on jonkin verran kannustusta mutta ei mitään verrattuna Euroopan maratoneihin. Juoma asemia oli 5km välein ja välillä myös useammin. Asemilla saa vesipullon joka on todella hyvä verrattuna mukeihin, mitä inhoan. Kisan aikana käytän geelejä + vettä.
Tänä vuonna väliaika matot olivat 15.65km ja 36.25km kohdalla? Pikkaisen oudoissa paikoissa…toisiksi viimeisessä käännöksessä olisi ehdottomasti pitänyt olla ajanottomatto. Miesten kärki muun muassa siitä kulman oikaisi, mikä mielestäni ei ole heidän vikansa vaan järjestäjällä tulisi ehdottomasti olla vastuu tästä. Jos eka menee, niin silloin kaikki seuraa perässä. Niin se vaan on. Ei voi ole kovin vaikea nauhoittaa tätä kulmaa tai laittaa sinne järjestysmiehet ohjaamaan juoksijoita oikein. No onneksi ME aikaa ei tullut, en tiedä miten aikaan silloin oltaisiin suhtauduttu…
” The Dubai Marathon, which took place on Friday 23rd January, was won by Ethiopia's Lemi Berhanu (2:05:28), although he and the next four finishers blatantly cut across a central reservation. In light of the incident, their times will surely not officially stand.”
Read more: Scandalous short-cut in Dubai Marathon of five runners - MARCA.com (English version)

Viimeiset viisi kilometriä jaksoin hyvin ja sain jopa vauhtia vielä hivenen loppuun lisää, kaikki alle 3.40 vauhtia. Maali häämötti ja tiesin jo siinä vaiheessa että alle rajan menee. Maalissa minua huolestutti lähinnä meidän lähdön häslinki tuleeko siitä jotain seurauksia. Oletin myös että aika oikaistaan nettiin. No oikaisua ei vieläkään ole tullut…

Eli minulla on nyt kolme aikaa. Aika netissä 2.35.15, kellon mukaan 2.36.35 (matolta matolle) ja lähtölaukauksesta 2.37.11 josta "myöhästyttiin" ainakin 45s. ja juostiin 40m extraa. Ihan hullua ja todella turhamaista! Joka tapauksessa kaikki ajat on alle MM-kisa rajan, ONNEKSI! Jos oltaisiin odotettu se 2min. joka luultavammin on aika mitä kisajärjestäjät olivat kaavailleet niin olisin missannut kisa rajan Pekingiin. Tätä kahta minuuttia ei kumminkaan oltu odotettu ja massa lähdössä ei siis ollut ns. normaalia lähtöä vaan se purkautui kaaokseen…
Kymmenen kilometrin kisan lähtö oli kuulemma ollut yhtä kaoottinen ja matkakin taisi olla yli 10km…

Olen todella onnellinen ja tyytyväinen että kisa onnistui ja raja meni rikki mutta täytyy sanoa että tänä vuonna Dubain maratonin järjestelyistä on todella huono fiilis. Harmittaa myös että lehdistö ehti napata 2.35.15 ajan netistä ja hehkuttaa sitä. En luonnollisesti voi ottaa sitä kunniaa vastaa mutta uskon että 2.35 aika olisi ollut hyvinkin mahdollinen, jos lähtö olisi sujunut mutkitta.

En voi ymmärtää miten IAAF Gold Label kisoissa voi mokata tuollaisella tavalla? Tuli olo että kisa on järjestetty vain eliitti juoksijoille ja muulla ei sitten olekaan väliä… no ehkä ei nyt ihan mutta toivottavasti saisivat edes kisajärjestelyt toimimaan ensi vuonna kunnolla J

Nyt vielä palauttelua ja kevennettyä treeniä ja seuraava startti on RAKin ½ maraton 13.2.2015

30km kohdalla mennään

Lehdistössä:
  

1 kommentti:

  1. Onneksi järjestäjät eivät onnistuneet kokonaan sabotoimaan juoksuasi! Ihmettelin jo silloin 2v sitten miten parin tuhannen juoksijan pikkukisa on saanut IAAF:n kultaisen leiman, mutta sen täytyy olla vain ja ainoastaan siellä juostujen kovien tulosten ansiota. Tämänkertaiset järjestelysekoilut kuulostavat kyllä käsittämättömiltä, kuten myös se ettei edes puolimatkasta otettu väliaikaa. Vantaan maratonillakin on reitti merkattu & valvottu niin ettei oikomaan pääse, väliaikoja tulee useampi ja katsojia on 10 kertaa enemmän. Reittihän Dubaissa on varmaankin maailman nopein.

    Tsemppiä treeneihin kohti Pekingiä!

    VastaaPoista